Ilirska utvrda

Spread the love

Ovaj povijesno neutemeljeni naslov je namjeran, rezultat slobodnih misli i zaključivanja.Samo površnim poznavanjem malo znane povjesti starih Ilira jasno je da je na mjestu današnje tvrđave vjerovatno bila ilirska utvrda i da su na podrucju danasnjeg grada Ljubuškog i okolici bila ilirska naselja. U konačnici poznato je da su Rimljani u 3. stoljeću pr.k zaratili s Ilirima i pokorili ih za nekih trisotinajk godina, početkom 1. stoljeca.

Ljubuška ploča svjedoči o Hrvatima u 9. stoljecu, tako da je za očekivati da su tu već koju stotinu godina ranije. Ovo je toliko daleka povijest da je sve moguće pojednostaviti

Bez obzira na sve vladare prije ili kasnije tvrđava-grad danas je poznata kao tvrđava Herceg Stjepana Vukčića Kosače gospodara humskog i velikog vojvode rusaga.

Tvrđava hercega Stjepana, ili stari grad Ljubuški prvi put se spominje 1452.godine a sami grad gdje se i sad nalazi 1444. godine. Je li Ljubuški dobio ime po vrelu Ljuba (Gožulj) podno brada Baturovica i zidina utvrde ili navodnoj ljepoj ženi Libuši(staroslavenski)-Ljubuši Herceg Stjepana Vukčić Kosače vjerovatno nikad nećemo doznati. Za verziju narodne predaje o imenu po vrelu morao sam “prosurfati”, a priča o lijepoj ženi je ljudima nekako draža i prva koju ćete usmenom predajom doznati.

Eto nas za “til čas” u 21. stoljeću i kao cikločasnici u posjet tvrđavi, pogađate, posjetili smo ovaj put restoran u podnožju tvrđave i samu tvrđavu koja je djelomično obnovljena. Eva naš mali slikopis.