Spread the love

Mountain Bike

Mountain Bike – Brdski bicikli ili skraćeno MTB namjenjeni su za vožnju u prirodi po različitim podlogama i različitim stilovima vožnje.Brdski bicikli dijele sličnosti s drugim biciklima, ali sadrže značajke dizajnirane za poboljšanje izdržljivosti i performansi na teškim terenima.

Na temelju ovjesa možemo ih podjeliti na tri kategorije:Bez ovjesa – Rigid,s prednjim ovjesom – Hard tail i dvostruki ovjes – Full suspension. Na temelju dizajna prema disciplinama odnosno različitim stilovima koji su obično uvjetovani vrstom terena možemo ih podjeli na:Cross-country,Trail,Enduro/all-mountain,Downhill,Freeride,Dirt jumping urban and street,Slopestyle,Mountain cross ili “Four-cross” (4X),Dual slalom (DS),Trials,Single-speed.

Osim geometrije vozne karakteristike određuju i ostale komponente te zajedno čine cjelinu koja im određuje primarnu namjenu.U priloženim primjerima pojedine kategorije bicikla primjetit će te da su svi modeli gotovo isti što uistinu i jeste tako ali male razlike u geometriji i komponentama određuju njihovu primarnu namjenu i vozne karakteristike.Pojedini proizvođači imaju modele kojim je dizajn između dvije kategorije kao na primjer Santa Cruz Tallboy CS – Marathon sa podesivom geometrijom pomoću sustava “Flip-Chip” koji ispunjava sve zahtjeve za XC i Trail – i stoga se ne uklapa ni u jednu od uobičajenih kategorija bicikala.

Hardtail bicikla

The 2019 Ritchey Ultra/ 27.5/29 – Trail/Hardtail bike

Ritchey Ultra(29 size M)


Tom Ritchey napravio je svoj prvi bicikl 1972 god. a prvi MTB 1977, nedugo nakon toga nastao je legendarni Ultra sa krutom vilicom.Geometrija se nije mnogo promijenila u odnosu na prije 30 godina.Kut cijevi glave(head tube) smanjio se sa 70 na 68,5 stupnjeva, za srednju i više veličine. Chainstays na velikim modelima povećao se samo 10 mm na 439 mm unatoč prelazu s 26-inčnog kotača na 29er. Kut cijevi sjedala je uspio ostati pri 74 stupnja za male i srednje okvire.Ovaj klasik je poslastica za istinske ljubitelje brdskih bicikla.

Team Marin – Hardtail bike

Team Marin (29 size M)

KTM Myroon Pro 29 – Hardtail bike
Access – Womens Hardtail bike

Nutrail – Fat bike

Cross-country

Ovo su bicikli dizajnirani prvenstveno za utrke. Karakteristike su im brzina ,okretnost,izdržljivost,mala težina, niži prijenosni omjeri i podešena geometrija okvira za lakše savladavanje uspona.Geometrija okvira uz ostale karakteristike omogućava brze reakcije na spustu i tehnički zahtjevim djelovima staze uz odgovarajuću stabilnost.Kraći međuosovinski razmak kotača,kut cijevi glave(head tube angle) je 70–71 °.Suspenzija hoda 100-120mm i Marathon (120-130mm).Zastupljeni su sa prednjom i dvostrukom suspenzijom.Nisu dizajnirani za velike skokove i upotrebu na ekstremno strmim usponima ili posebno teškim terenima.Preferirani modeli:Specialized Epic Expert EVO,Trek Supercaliber 9.9,Scott Spark RC 900 World Cup Race ,BMC Fourstroke 01 One,Kona Hei Hei,Specialized Epic Hardtail Pro,itd..

Specialized Epic Hardtail Pro – Hardtail/XC Race

Specialized Epic Hardtail Pro (29 - size M)

Cannondale Fsi Hi mod World Cup 2020 – Hardtail/XC Race

Cannondale Fsi Hi mod World Cup 2020 (29 size M)

Mondraker Podium RR Carbon – XC Race/Hardtail

Mondraker Podium RR Carbon (29 size M)

BMC Fourstroke 01 One – XC Race

BMC Fourstroke 01 One (29 size M)

Scott The Spark RC 900 World Cup – XC Race

Scott The Spark RC 900 World Cup (29 size M)

Trek Supercaliber 9.9 – XC Race

Trek Supercaliber 9.9 (29 size M)

Cube AMS 100 C:68 Race 29 – XC Race/Marathon

Mondraker Podium RR Carbon (29 size M)

Trail /all-mountain

Geometrija Trail bicikla je između Cross Country i All-Mountain dizajna.Glavne karakteristike su mu dvostruka suspenzija,kut cjevi glave u nagibu 68-69 °,hod suspenzije vilice 120-130mm i 140 – 150 mm. Pružaju veću stabilnost na spustevima.Dizajnirani za savladavanje zahtjevnih terena.

Specialized Stumpjumper FSR -All Mountain / Trail bike

Specialized Stumpjumper FSR (29 size M)

Santa Cruz Hightower -All Mountain/Trail bike
Focus O1E 9.9 – Marathon Trail bike
Cube Sting – Women – Trail bike
Specialized Fuse Expert 29 2020

Specialized Fuse Expert 2020(29 size M)

Enduro/all-mountain

Ovi bicikli spajaju Cross-country i slobodnu vožnju(free-ride). Osnovne značajke su im suspenzija sa hodom od 140-150 mm(All Mountain) i Enduro 160-170 mm . Kut cijevi glave je 65-66 °. Dizajn geometrije uz ostale značajke im omogućava dobre vozne karakteristike na usponu i spustu te na cjelodnevnim vožnjama ,otud i pojam all-mountain“. Enduro u dizajnu stavlja naglasak na spusteve a All-Mountain na cjelodnevnu planinsku vožnju.Za razliku od Traila imaju povišeniju osovinu pogona,veći osovinski razmak,spušteniji kut cijevi glave i veći hod suspenzija.

Mondraker Dune RR -Enduro bike

Downhill bike

Dizajnirani za vožnju strmim spustevima i tehničkim stazama. Za razliku od tipičnog brdskog bicikla, izdržljivost i stabilnost su najvažnije dizajnerske karakteristike u usporedbi s lakšim i svestranijim cross-country biciklima.Hod suspenzij vilice je prosječno 178-203 mm a stražnje suspenzije 178-254 mm. Prvenstveno su namijenjeni spuštanju velikom brzinom a vozači se do spusta prebacuju žičarom,motornim vozilom ili guraju. Downhill bicikli djele karakteristike sa freeride biciklima zbog velikih čvrstih okvira i voznih svojstava.

Commencal Supreme DH – Downhill bike

Dirt Jump Bike

Cube Flying Circus – Dirt Jump bike

Geometrijske usporedbe po modelima bicikla za različite kategorije

** "Flip chip" na stražnjem dropout ima dva položaja,dugi i kratki.Promjenom položaja mjenja se dužina chainstay i wheelbase za 10 mm.