“Bicikliranje kroz povijest – Revitalizacija stare uskotračne pruge ‘Ćiro’

Spread the love

Nažalost uskotračna pruga je zauvjek nestala, Popularni Ćiro iz Dubrovnika posljednji je put krenuo 30. svibnja 1976, te kasnje linije su se gasile jedna za drugom.Mjesta poput Hutova, Ravnog, Zavale i mnogih drugih izgubila značajnu prometnu
povezanost i žilu kucavicu. Sedamsesetih godina nije nitko razmišljao o turističkom potencijalu ćirine pruge, prirodnim ljepotama, seoskom i planinskom turizmu i romantici.
Da su sačuvane pojedine dionice i da ćiro turistički danas vozi vrjedio bi puno jako puno.

Uskotračna Bosanska pruga Metković – Mostar svečeno je otvorena 13. juna 1885. godine (wikipedia 14. maja 1885.) ali prvi vlak iz Metkovića za Mostar stigao je dva mjeseca ranije, 18 aprila.
Još jedna pruga je bila za lokalno stanovništvo od velikog značaja, pruga Gabela – Zelenika izgrađena 15. i 16. srpnja 1901 sa svojim odvojcima prema Dubrovniku i Trebinju.

Ove dvije pruge spominjem jer su postajali planovi za obnavljanjem pojedinih dionica ali na žalost studije su pokazale ta je takvo nešto neisplativo i neizvedivo.

U projektu “Bicikliranje kroz povijest – Revitalizacija stare uskotračne pruge ‘Ćiro’ sredstvima EU, dionice Ćirine pruge postale su atraktivni biciklistički pravac.
Realizacijom projekta uredila se i obilježila biciklistička trasa od Mostara do Dubrovnika i Konalava, te do Trebinja u dužini većoj od 200 kilometara.

Subjekti od interesa organiziraju promotivne biciklijade svake godine
-Mostar-Blagaj-Čapljina-Počitelj u dužini od cca 50 km
-Hutovo-zavala u dužini od cca 30 km
-Zavala-Trebinje u dužini od cca 45 km

Ćiro Mostar – Počitelj

…Više od 200 rekreativaca krenulo je danas iz Mostara ćirinom stazom u pravcu Blagaja,Počitelja,Čapljine…happy people ride bikes